Nieuw binnen

Mondkapjes uit Ghana in de Wereldwinkel

Nog steeds hebben we covid-19 nog niet onder controle.
Het houden van 1,5 mtr. afstand blijft nog steeds de belangrijkste regel. Wanneer dit niet lukt (zoals in het OV of in de supermarkt) zijn mondkapjes nodig in het tegengaan van de verspreiding van het virus.

Wat is er dan mooier om in die gevallen een mondkapje te dragen waarbij tevens mensen in Ghana ondersteund worden? De Nederlandse Ellen S. woont in Ghana en werkt al sinds 2004 voor de stichting Adwuma Ye. Deze stichting heeft projecten voor vrouwen en werkloze jongeren in Ghana. Hier heeft Ellen haar medewerkers kort voor de sluiting van hun werkplaats (vanwege corona) geleerd hoe ze thuis mondkapjes konden maken van prachtige Afrikaanse stof. Met de opbrengst worden de medewerkers ondersteund in deze moeilijke periode en kunnen ze aan het werk blijven, ook al is de werkplaats gesloten.

De mondkapjes zijn dubbellaags. De buitenkant is van dicht geweven katoen met polyester in een prachtige, kleurrijke Afrikaanse print; de binnenkant is van ongebleekt katoen. Zij zijn genaaid als een pocket, dus desgewenst kan men er nog een filter tussen stoppen. De koordjes voor achter de oren zijn gemaakt van oude T-shirts en zijn op de gewenste lengte af te knopen.