Waarom een Wereldwinkel

Wereldwinkels en Fair Trade

Wereldwinkels verkopen de mooiste wereldcadeaus. Volgens eeuwenoude tradities gemaakt, met een hedendaags tintje. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Door de handel met Wereldwinkels verdienen de makers van deze cadeaus een geregeld inkomen. En krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat armoede wel bestreden kan worden.

Eerlijk is eerlijk

Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fair trade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij fair trade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producenten beter investeren in hun eigen toekomst. Fairtrade betekent ook een eerlijke prijs voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een fair trade cadeau in de Wereldwinkel kun je het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen.

Echt fair trade?

In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om fair trade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk; respect voor mens en milieu; een duurzame handelsrelatie; ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen. In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij fair trade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen.

Hoe zit het nou met fair trade?

Wereldwinkels verkopen mooie cadeaus: Gifts & Living (non-food) producten zoals sieraden en servies, maar ook voedingsmiddelen met een fair trade keurmerk zoals dat van Stichting Max Havelaar. Maar waarom dragen eigenlijk niet alle producten in de Wereldwinkel een keurmerk? De Gifts & Living cadeaus zijn toch ook fair trade? Ja, ze zijn fair trade, maar dragen geen keurmerk, omdat bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerksysteem vooral van toepassing is op grondstoffen, die onder andere gebruikt worden voor voedingsmiddelen.

Leveranciers zijn goed bezig

Wereldwinkels kopen hun fair trade producten alleen in bij erkende leveranciers. Deze leveranciers voeren allemaal een maatschappelijk verantwoord en sociaal beleid. De vereniging controleert bij de leveranciers of de criteria van eerlijke handel worden nageleefd.

Cadeaus met een boodschap

De wereldwinkel verkoopt producten uit landen waar het niet vanzelfsprekend is dat een ‘eerlijk’ loon wordt betaald voor de arbeid die wordt verricht. Vaak is er sprake van uitbuiting. De wereldwinkel verkoopt producten waarvoor een leefbaar loon wordt betaald. Dat wil zeggen dat het voldoende is om fatsoenlijk te leven; het is genoeg om voedsel van te kopen, een woning te kunnen betalen, kleding te kopen, je kinderen naar school te sturen en te voorzien in medische behoeften.

De producten die wij verkopen zijn gecertificeerd door een organisatie die toeziet op de naleving van de regels, dus dat de arbeiders een leefbaar loon ontvangen.

WereldWinkelFraneker

Error: Unsupported get request. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereldwinkel en schrijf u in voor de nieuwsbrief. Daarin verschijnt informatie over aanbiedingen, nieuwe producten en wetenswaardigheden over fair trade.